Mälestise nimi Pangahoone Tartus Raekoja pl 20, 1876.-1878. a

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Pangahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19. sajandi lõpus ehitatud pangahoone kuulub Tartu esinduslikumate neorenessanss stiilis hoone näidete hulka.

Mälestise kirjeldus

Kolmekorruseline ristkülikulise põhiplaaniga hoone alumine korrus on rustikaga, avad on kaarsillusega. Teisest korrusest eraldab esimest simss, teine simss kulgeb teise korruse akende all. Teise korruse akendel on nurgaakroteeridega karniisid, kolmandal korrusel on akendel samuti karniisid. Raekoja platsi poolsel külje kolmanda korruse keskosas seisab konsoolidega alustel 2 figuuri. Katuse all kulgeb kaarfriisi järel konsoolkarniis. Vabaduse pst. pool on endise ukse kohal teisel korrusel itaalia kaarkarniisiga kahe korintose pilastri vahel seisev aken, mida flankeerivad kaks antiikfiguuride koopiat. Fassaadi külgedel on teise korruse akendel rikkalik dekoor. Fassaadi alakorruse nurgal on allegoorilised tsinkfiguurid. Raekoja platsi pool kaks keskse rosetiga esinduslikku kahetiivalist tahvelust. Interjööris juugendlikud maalingud.

Mälestise ajalugu

Panga hoone ehitati 1876-1879 (arhitekt M. W. A. Roetscher) keskaegsest linnamüürist väljapoole jäävale alale. Esialgne sissepääs paiknes Emajõe poolsel fassaadil, 1880. aastal tehti lisaks väljakupoolsed uksed (arhiteks O. Schröder). Maja esialgsel fassaadil oli väljaku poolsel küljel teise-kolmanda korruse keskosas konsoolidele toetuv erker, mis eemaldati 1908. aastal E. Trompovski projekti põhjal. Samal aastal suleti jõepoolne uks ja peatrepikotta tehti juugendmaalingud. 1939. aastal toimus sisemine ümberehitus (arhitekt A. Matteus). 1990. aastatel lisandus keldrikorrusele restoran Tavern ja praeguse Magistri tänava poole ehitati söögikoha sissekäik. Hoone restaureeriti 1995. aastal, välisviimistlust värskendati 2009. aastal.