Mälestise nimi Elamu fassaad Tartus Küüni 5, 19.saj.I pool
Ehitisregistri ehitis Administratiivhoone (104013786)

Mälestise tunnus

1840. aastal ehitatud ja 1940. aastatel taastatud fassaadid on hilisklassitsistliku dekooriga fassaadide iseloomulik näide.

Mälestise kirjeldus

Hoone peasissepääs paikneb Küüni tänava poole, samas kui kõige rikkalikumalt kujundatud fassaad jääb Barclay platsi poole. Esimene korrus on täisrustikas, räästakarniisil jookseb hammaslõige. Küüni tänava poolsel küljel kulgevad I ja II korruse vahel profileeritud vahekarniisid, mida Barclay platsi poolsel küljel lõikavad keskrisaliidi kuus komposiitkapiteelidena kujundatud pilastrit. Risaliidi lõpetab kolmnurkfrontoon, mille keskel paikneb ümaraken. Mõlemal fassaadil korduvad akantuslehtedega kassetid, mis on viidud II ja III korruse vahelisse tsooni. Peauksel on kaarsillus ja selle kohal asuvasse kassetti on paigutatud akantusmotiiv. Barclay platsi poolel küljel on püütud taastada 1840. a. Tartule iseloomulikku dekoorirohket hilisklassitsistlikku fassaadilahendust.

Mälestise ajalugu

Hoone asub vanalinna vanimas ehitustsoonis krundil nr. 20. Algselt I korruseline kolme mansardtoaga kivimaja kuulus 19. sajandi alguses ülemsekretär Lenzile. 1840. a. ehitas krundi uus omanik kaupmees ja kondiiter Luchsinger kivimaja esinduslikuks klassitsistlikus stiilis II korruseliseks kivielamuks, mille alumisel korrusel asus kondiitriäri. Kinnistu vahetas 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses mitmeid omanikke ja 1936. a. kuulus kinnistu D. Hircheidile. Maja sai kannatada 1944. a. sõjatules, säilisid kivimüürid. Hoone taastati 1947–1948. a. E. Laasi jooniste järgi algsega ligilähedasel kujul.