Mälestise nimi Elamu Tartus Ülikooli 13, 1790-1799.a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Ülikooli 13 on iseloomulik näide klassitsistlikust arhitektuurikeelest, kuuludes killuna Tartu kui klassitsistliku linna kuvandisse.

Mälestise kirjeldus

Hoone tunnusteks on 18. sajandi lõpust alates kujunenud ehituskehand-konstruktsioonid, plaanilahendus ning arhitektuursed detailid välisfassaadidel ja siseruumides. L-kujulise põhiplaaniga, kahekorruseline ja võlvitud soklikorrusega kivihoone paikneb nurgakrundil, hoone peasissekäik asub Küütri tänava poolsel küljel. Välisdekoori kujundamisel on eeskujuks võetud maja vastas J. W. Krause projekti järgi valminud klassitsistlik ülikooli peahoone. Ülikooli 13 mõlema külje kesktelge markeerivad hammaslõikelise kolmnurkfrontooniga keskrisaliidid. Kõrge soklikorrus on rustikaga, korruste vahel asuvad profileeritud simsid, II ja III korruse vahel riskülikukujulistes süvendites akantusväänlad, räästa all hammaslõikeline karniis.

Mälestis asub Tartu vanalinna muinsuskaitsealal, Ülikooli tänava ja Küütri tänava nurgal.

Mälestise ajalugu

Hoone valmis 1793. aastal kahekorruselise elamuna (ehitusmeister Voss). 1810. aastal lisati sellele kolmas korrus ning klassitsistlik fassaadikujundus (ehitusmeister J. N. F. Lange). 1830. aastal lisati Ülikooli tänava poolne rõdu. 1859. aastal tehti hoonele Küütri tänava poolne juurdeehitus.

Allikad

Murumägi, Raine. Muinsuskaitse alustel objektidel teostatud tööde aruanne. Elamu fassaadide restaureerimistööd. Tartumaa Muinsuskaitseamet. Tartu, 2004. Muinsuskaitseameti arhiivi toimik A-6955.