Mälestise nimi Elamu Tartus Ülikooli 15, 1777-1780.a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Ülikooli 15 on iseloomulik näide klassitsistlikust ehituskunstist, kuuludes killuna Tartu kui klassitsistliku linna kuvandisse.

Kirjeldus

Hoone iseloomulikeks tunnusteks on 18. sajandi lõpus ja 19. sajandi jooksul kujunenud kehand ja põhikonstruktsioonid, klassitsistlik väliskujundus ja erinevatest perioodidest pärinevad ajaloolised detailid interjööris. Hoone fassaadi ilmestavad eenduv keskrisaliit, mis on esimese korruse osas rustikmotiividega ning lõppeb katusel kolmnurkviiluga, laiad karniisid ja akende alused loorberipärjad. Põhiplaanilt moodustab hoone ebakorrapärase ristküliku, edelanurgal asub trepikoda, kust avanevad uksed siseruumidesse.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Tartu vanalinna muinsuskaitsealal, Ülikooli tänaval. Koos ehitise vahetus naabruses asuvate Tartu Ülikooli pea- ja õppehoonetega on tegemist Tartu südalinnale iseloomuliku klassitsistlikku ilmet kandva hoonestusgrupiga.

Ajalugu

Hoone valmis 1776. aastal, pärast Tartu linna suurtulekahjut, ühekorruselisena. 1810. aastal ehitati maja ehitusmeistri F. Lange juhtimisel kolmekorruseliseks ning siis sai see ka praeguse fassaadilahenduse. 19. sajandi jooksul ehitati hoonet veel mõningal määral ümber. Ülikooli 15 puhul oli algselt tegemist elumajaga, mille esimest korrust kasutati ka ametiruumidena.

Allikad

Pulk-Piatkowska, R. Ülikooli tänav 15, Tartu hoone lammutustööde aruanne ja interjööri uuringud. OÜ Marksi Projekt. Tartu, 2004. Muinsuskaitseameti arhiivi toimik A-8159;
Eimre, Maret. Arhitektuurimälestise pass. Elamu, Tartu, Ülikooli15. 1983. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal.