Mälestise nimi Elamu Tartus Ülikooli 8, 1912. a

Mälestise tunnus

Üürimajaks ehitatud juugendlikus stiilis hoone on iseloomulik näide 20. saj. algusest pärit ehitisest.

Kirjeldus

Esifassaadil kaks juugendlikku, II-IV korruseni ulatuvat pilastritega markeeritud erkerit, mis lõpevad voolava joonega frontooniga. S-poolne väiksem erker toetub konsoolidele ja N-poolse laiema erkeri alaosas kulgeb juugendliku metallrinnatisega kaarekujuline rõdu. I-korrusel on suurte kaarsillusega akna- ja sissepääsuavad, avad on dekoreeritud krohviraamistusega. Hoone akende framuugid on tiheda juugendliku ruudujaotusega. Hoonel on juugendlik seinaviimistlus, kasutatud on erineva värvitooni ja faktuuriga krohvpindu, glasuurplaate. Hoovikülje fassaad on lihtne, ilma dekoorita. Tänavapoolsel küljel on mansardkatus, hooviküljel viilkatus. Katus on kaetud keraamiliste katusekividega.

Ajalugu

Ajaloolises teises linnaosas krunt nr. 19 a paiknes 1837.a. valminud esinduslik klassitsistlik hoone, mida kohtab 19. sajandi graafilistel lehtedel. 1910. a. läks kinnistu Schmidti pärijate hulka kuulunud Artur von Kossardti kätte, kes ehitas krundile praeguse, 4-korruselise juugendliku fassaadiga kivist üürimaja. Hoone projekteerisid arhitekt R. Pohlmann ja insener V. Kessler. 1917.a. müüsid Kossardti pärijad kinnistu suurkaupmees M. Jänesele, 1921.a. ostis selle EV Sõjaministeerium. Nõukogude ajal asus hoones lennuväe staap, kus töötas D. Dudajev. 1994. aastal hoone remonditi ja sellest ajast kasutatakse hoonet hotellina.