Mälestise nimi Elamu Tartus Ülikooli 20, 19.saj.
Mälestise vana number 48K

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Ülikooli 20 on esinduslik näide neorenessanss-stiilis Tartu linna villast.

Kirjeldus

Hoone on neorenessanss-stiilis linnavilla. Säilinud on 19. sajandi II poole kehand ja valdav osa konstruktsioone, välisilme arhitektuursete detailide näol ning osaliselt sisedetaile. Alumise korruse osas on hoone rusteeritud ning kõikide korruste ulatuses nurgarustikaga. Peakorruse aknad on ümarkaarsed ja silluskividega. Hoonel on tugevasti eenduv peasimss ja lame katus.

Mälestis asub Tartu vanalinna muinsuskaitsealal, Munga tänava ja Ülikooli tänava nurgal.

Ajalugu

Hoone on 18. sajandi IV veerandi barokkmajast 1876. aastal arhitekt O. Mohri projekti järgi neorenessanss-stiilis villaks ümber ehitatud. 1924. aastal ostis hoone Tartu Ülikool ning kohandas selle üliõpilasmajaks, kus alates 1929. aastast tegutses muuhulgas üliõpilaste toitlustusasutus. 1983. aastal tehti mõningaid muudatusi I ja II korruse ruumilahenduses ja kujunduses.

Allikad

Suuder, O. Ülikooli kohviku arhitektuuriajaloolised eritingimused. Inventariseerimine. ARC Projekt OÜ. Tartu, 2000. Muinsuskaitseameti arhiivi toimik A-5137;
Raid, Niina. Arhitektuurimälestise pass. Ülikooli 20. 1983. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal.