Mälestise nimi Elamu Tartus Lutsu 14, 18.saj.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Barokses stiilis hoone on iseloomulik näide 18.sajandil ehitatud rikkama linnakodaniku elamust.

Mälestise kirjeldus

Kahekordne, ärklikorrusega ristkülikukujulise põhiplaaniga maja paikneb nurgakrundil, Lutsu tänava poole avaneb viil, Jaani tänava poole külgfassaad. Hoonet ilmestab barokse kujuga mansardkatus, mille ärkliväljaehitised tehti 20. sajandil. Pööningut valgustab otsaviilul paiknev kaaraken. Fassaade kaunistab korruste vaheline lai simss. Akende ümber on krohvraamistused, Lutsu tänava poolsel sissepääsul on kaarsillus. Aknaraamid ja välisuksed on uuendatud. Interjöör on uuendatud, säilinud on keldri võlvid.

Mälestise ajalugu

Hoone paikneb ajaloolisel krundil nr. 97. Algselt oli krundil 17. sajandil ehitatud kivimaja, mis hävis Põhjasõjas. 1764-66.a. ehitati uus kivimaja kasutades ära vanu vundamente. 1863-92.a. oli hoone lähedalasuva gümnaasiumi õpetajatemajaks ja hiljem koolimajaks. 1948.a. asus siin IX 7-aastane kool ning alates 1952.a. mitmesugused ehitusorganisatsioonid (Üldehitustrust, „Selelektrostroi“, MEK). 1969/70.a. kap. remondiga muudeti hoone siseruumide algset kujundust ja tehti fassaadile suuremad aknad.