Mälestise nimi Elamu Tartus Lai tn.1, 1881.a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tartus Lai 1 asuv elamu on iseloomulik näide neorenessanss stiilis hoonest. Ärkamisaja tuntud ühiskonnategelase ja ajakirjaniku Ado Grenzsteini kodu ning ajalehe Olevik toimetuse majana tähistab hoone üht etappi Eesti ajaloos. Ühtlasi on see näide viljaka arhitekti Otto Schröderi loomingust.

Kirjeldus

Neorenessansliku hoone mahuline liigendus on eramuarhitektuurile omaselt asümmeetriline ja maaliline. Hoone linnapoole avaneval otsaküljel troonib kõrge kuplilise mansardkatusega tornimaht. Toomepoolsel küljel oli algselt minaretti meenutav katusetornike. Sokliosa on laotud jämedalt tahutud maakivist, krohvimata seinapinnad on laotud kahte erinevat tooni tellisest. 20. sajandi algul ehitati hoone toomepoolsele küljele juurdeehitis. Villalikule välisilmele vaatamata oli plaanilahendus iseloomulik tolleaegsele esinduslikule korterelamule. Korrused olid selgelt eristatavad ja ühendatud linnapoolsel otsaküljel asuva trepikojaga. Ruumistruktuuri on hiljem muudetud. Algselt ajalehe Olevik toimetusemajana mõeldud hoone on ümber ehitatud korteriteks, säilinud üksikud algupärased korteriuksed, enamus trepikoja uksi on hilisemad. Silikaattellistest korstnad on uued, kannavad plekist kõrgendusi.

Ajalugu

Lai 1 elamu projekteeris arhitekt Otto Schröder 1892. aastal Ado Grenzsteini elamuna ja Oleviku Seltsi majana. Hoone valmis samal kümnendil.