Mälestise nimi Elamu Tartus Lai 33, 19.saj.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Elamu Lai 33 esindab Tartule tüüpilist klassitsistilkku nurgapealset maja.

Kirjeldus

Hoone mõlemad hilisklassitsistliku ilmega fassaadid on sarnased, neid iseloomustavad rõhtliigenduses nurkade ja soklikorruse rustika, vahe- ja peasimss ning püstliigenduses nelja pilastriga risaliidid, mis kannavad segmentkaarakendega kolmnurkfrontoone. Fassaadidekoori elementidest on ilmekamad esimese korruse akendel lukukivimotiiv ja alumises osas ristkülikukujulised krohvitud ehispinnad. 19. sajandi lõpust pärinevad dekoratiivselt kujundatud tuuleliistuga aknaraamid, peauks ja teise korruse trepikoja rohke historitsistliku kujundusega tiibuksed ning peene reljeefornamendi ja karniisiga glasuurahjud.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Tartu kesklinnas, Laia ja Rüütli tänavate nurgal, moodustades koos vastasmajaga nr 36 19. sajandi klassitsistlikule linnaehitusele omase nurgaansambli.

Ajalugu

Kivielamu ehitati 1836. aastal ning 1843. aastal osteti see kroonule kreisirentei (riigikassa osakonna) tarbeks. Kroonukassa kindlustamiseks ehitati hoonesse võlvitud ruume, kivipõrandad, kivikatus jm (müürsepp C. F. Jahnentz). 19. sajandi lõpus pikendati hoonet juurdeehitisega Rüütli tänava ääres, kus on nüüd kaks pilastritega risaliiti.

Allikad

Raam, Villem (toimetaja) (1999). Eesti arhitektuur. Tartumaa, Jõgevamaa, Valgamaa, Võrumaa, Põlvamaa. Tallinn: Valgus