Mälestise nimi Elamu Tartus Lai 30, 18.-20. saj

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Elamu Tartus Lai 30 on iseloomulik neorenessans stiilis arhitektuuri näide, millel on säilinud 19. sajandi II poolest pärinev maht, ruumijaotus ning detailid eksterjööris ja interjööris.

Kirjeldus

Hoone pikk monotoonsevõitu fassaad on Laia tänava hoonestuses domineeriv. Kivimaja võlvitud soklikorrus on eraldatud teistest korrustest simsiga, tugev profileeritud simss paikneb I ja II korruse vahel ja järgneb III korruse akende all. Vertikaalset joont rõhutavad korruseid kolmeks jagavad kannelleeritud pilastrid. I korruse osas paikneb püstvaokestega vöö. Akende ümber paiknevad laiad krohvraamistused, soklikorruse akendel on lamekaarsillused. Peasissepääsu kohal paikneb konsoolidele toetuv rõdu. Rõduuksel on rikkalik raamistus. Esifassaadil on säilinud klassitsistlik trepikoja uks ja 1935. aastal tehtud kergete rahvuslike sugemetega uks. Interjööris on säilinud laekarniisid, kassettlaed, uksed, uste karniisid, parkettpõrandad.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Tartu kesklinnas, Laial tänaval, kuuludes Tartu botaanikaaia ja Kloostri tänava vahelisel alal paiknevasse hoonete ansamblisse.

Ajalugu

Elamu ehitati esinduslikuks aadlielamuks 18. sajandi IV veerandil, müürmeistriks oli P. Opel. Aastatel 1803-1923 kuulus maja v. Liphartile, kes ehitasid maja ümber, andes sellele neorenessanss ilme, lisasid tiibhoone ja kõrvalhooned. Esmalt valmis 1829. aastal (arhitekt C. A. Kranhals) tiibehitis veneetsia aknaga. 1878. aastal ehitati (arhitekt H. v. Stavenhagen) mansardkorrus täiskorruseks ja kujundati maja neorenessanss stiilis. Aastatel 1923-1940 kuulus maja korporatsioon Vironiale. 1930. aastatel muudeti mõnevõrra ja ehitati ümber soklikorrus. Pärast II maailmasõda on hoone olnud Tartu Ülikooli ja Eesti Põllumajandusülikooli valduses.

Allikad

Raam, Villem (toimetaja) (1999). Eesti arhitektuur. Tartumaa, Jõgevamaa, Valgamaa, Võrumaa, Põlvamaa. Tallinn: Valgus