Mälestise nimi Elamu Tartus Lai 34, 19. saj

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Lai 34 hoone on iseloomulik näide 19. sajandi II poole historitsistlikust elamust. Mälestis moodustab koos teiste Laia tänava suurte kivimajadega tervikliku ajaloolise tänavafrondi.

Kirjeldus

Hoone on ristkülikukujulise põhiplaaniga kahekordne mansardkatusega ehitis. Stilistiliselt on tegemist klassitsismil ja barokil põhineva historitsismiga. Fassaad on kahe külgrisaliidiga jaotatud kolmeks vertikaalseks osaks. Fassaadi idaküljel on kangialune, kust pääseb hoovi. Maja horisontaalset joonist rõhutavad simsid, alumise korruse rustika, karniis. Teise korruse aknaid raamivad dekoreeritud krohvraamistused ja kolmnurkfrontoonid. Mansardkorruse aknaid raamistavad külgvoluudid ja kolmnurkviiluga frontoon. Akende tuuleliist on kujundatud poolsamba kujulisena. Välisuksena on silinud kahetiivaline valgmikuga tahveluks. Interjööris on säilinud palju algseid elemente: glasuurkahlitest pastelltoonides taimornamendiga, medaljonide ja akantuslehtedega ahjud, lagede stukkrosetid ja karniisid, tahveluksed koos vanade käepidemetega, akende lillornamendiga kremoonid, II maailmasõja eelne vasest ja klaasist lambikuppel jpm.
1922. aastal müüsid v. Knorringi pärijad maja Tartu Ülikoolile. 1924. aastal asus majas „Eesti Kütiselts” ja selle restoran. Pärast II MS läks maja Eesti Põllumajanduse Akadeemiale.

Ajalugu

Praeguse hoone asukohale ehitati ühekordne puidust elamu 18. sajandi lõpul. 1885. aastal sai krundi omanikuks Arthur von Knorring, kes 1886. aastal alustas praeguse maja ehitamist (arh F. Hübbe).