Mälestise nimi Elamu-ärihoone Tartus Rüütli 14, 1939.a.

Mälestise tunnus

Funktsionalistlikus stiilis ehitatud hoone on iseloomulik näide arhitekt A. Matteuse loomingust Tartu linnas.

Mälestise kirjeldus

Rüütli ja Gildi tänavate nurgal paiknev hoone on ehitatud 1937.a., projekti autoriks arhitekt A. Matteus. Õhulise üldmõjuga 4-korruselise hoone suurte vitriinakendega alumise ärikorruse peal paiknevad elukorrused.
Lamekatusega hoone vertikaalsust rõhutavad akende vahelised kergelt eenduvad liseenid. Nii I korrus kui pööningukorrus on eraldatud lihtsa, eenduva simsiga. Hoone ümarnurka rõhutavad reelingupiirdega plaatrõdud, pööningukorrust valgustab ümarakende rida. Gildi tänava poolsel trepikojal on vertikaalne kaarja ülaosaga lintaken, säilinud on välisukse algupärane käepide. Trepikoja välisuks on uuem. Hoonel on säilinud osa algupäraseid aknaid. Rüütli tänava poolne välisuks on säilinud koos metallvõre ja käepidemega algupärasena. Interjööris on säilinud algupärane betoontrepp koos metallpiirde ja puitkäsipuuga, alates II korrusest algne must-valge kiviplaadistus ja panipaikade algupärased uksed.