Mälestise nimi Elamu Tartus Lutsu 8, 18-19. saj

Inspektor: Tartu Linnavalitsus, Egle Tamm

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Elamu Lutsu 8 on ajastule iseloomulik ühekorruseline puumaja, millel on säilinud algne maht, vorm ja plaanilahendus, klassitsitlik välisuks ja arhitektuurne kujundus.

Mälestise kirjeldus

Mälestis on ühekorruseline ristkülikukujulise põhiplaaniga hoone, millel on klassitsistlik fassaadilahendus ja hinnaline klassitsistlik uks. Restaureerimisel mänguasjamuuseumiks on lisandunud esifassaadile maja funktsioonile viitavaid lõbusaid lastepäraseid detaile. Interjööris on valdavalt säilinud algne plaanilahendus ja jäänused mantelkorstnast. Interjööris on restaureerituna või koopiatena siseuksed ja laiad põrandalauad.

Mälestis asub Tartu vanalinna muinsuskaitsealal, esifassaadiga Lutsu tänava poole.

Mälestise ajalugu

Puumaja ehitati aastatel 1770-1772 Tartu garnisoni sõjaväelaste laste kooliks. 1820. aastast tegutses majas Tartu kreiskool, kuid 1829. aastal müüdi hoone eraisikule. Arvatavasti siis põhjalikult remonditud maja välisilme on püsinud tänaseni. Maja restaureeriti aastatel 2002-2003 Tartu mänguasjamuuseumina.

"Lutsu kultuuritänav ootab üleilmseid hansapäevi", artikkel, 31.10.2001, Tartu Postimees
"Tartu mänguasjamuuseum", artikkel, 12.05.2005, Moodne Kodu