Mälestise nimi Elamu Tartus Munga 9, 19.saj.
Mälestise vana number 56K

Inspektor: Tartu Linnavalitsus, Egle Tamm

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hoone on üks esimesi pärast 1775. aasta laastavat tulekahju ehitatud maju, ühtlasi väheesinev näide ühekordsest kodanikumajast tollele perioodile iseloomulike valdavalt kahekordsete üürimajade seas.

Mälestise kirjeldus

Hoone vundament on laotud maakividest ja tellistest puitparvalusele, seinad on tellistest. Hoone krohvitud fassaadi ilmestavad soklisimss ning katuse all olev profileeritud karniis. Algselt keraamilistest kividest viilkatus on asendatud eterniidiga. Esialgsed aknad ei ole säilinud, kuid alles on klassitsistliku sambamotiiviga kahetiivaline valgmikuga uks. Hoone on tublisti vajunud. Interjöörides säilinud väärtuslikke 19. saj. elemente (siseuksed jne.).

Mälestise ajalugu

1777. aastal ehitatud hoone on ühekordne ristkülikulise põhiplaani ja kõrge sokliga ehitis, mis kuulub väiksemate kodanlasemajade hulka. Hoonet kasutati algselt elamuna, kus elasid mitmed mehaanikud, kes kasutasid hoovimaja töökojana. 1819. a. ehitati hoone seest ümber C. Kranhalsi projekti kohaselt. Hoovipealsele elamule ehitati 1876. aastal M. Roetscheri plaanide alusel teine korrus peale, ka sinna tehti elukorterid. 1878. aastal muudeti Munga tänava poolse värava asukohta ehitusmeister C. Sengbushi poolt. 1932. aaastal ehitati kinnine kivitrepp hoone õuepoolsesse külge.