Mälestise nimi Puitelamu Tartus Jakobi 54, 18.-19.saj.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

19. sajandile iseloomulik klassitsistlik puitelamu. Ühekorruselise viilkatusega elamu tähelepanuväärsemateks elementideks on kolmnurkfrontoonid esifassaadil ja õuepoolsel fassaadil. Hoonet ilmestavad laiad nurgaliseenid ja katusekarniis, tänavapoolne kahetiivaline tahveldatud välisuks.

Mälestise kirjeldus

Ühekordne ristkülikukujuline puust elamu, mille esifassaadi ja hoovikülje keskosal paikneb kolmnurkfrontooniga risaliit. Hoonele on tehtud mitmeid väikesi juurdeehitisi. Esifassaadi frontoonile on tehtud mõlemale küljele juurdeehitus. Juurdeehitused on kaetud püstlaudisega. Hoonet ilmestavad laiad nurgaliseenid ja katusekarniis.

Mälestise ajalugu

Ülikooli maadest eraldati krunt doktor Lehmannile. Krundiplaani nr 21-25 valmistas 1823.aastal C.Sengenbusch. Plaanile on märgitud Jakobi 58 hoone. 1878.aastal valmistatud krundiplaanil on elamuhooned Jakobi 54 ja 58 koos krundil olevate kõrvalhoonetega. 1922.aastal ostis Tartu Ülikool G.Georgensonilt kinnistu 167f. 18.aprill 1932 sai hoone keskosa põlengus kannatada.

Muinsuskaitseseadusest tulenevad kitsendused kehtivad KKT Lisa nr 1 näidatud ulatuses.