Mälestise nimi Elamu Tartus Oru 2, 19.saj.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Kahe kuni kolmekorruseline neorenessanss stiilis kujunduselementidega elamu on iseloomulik historitsistliku elamu näide.

Kirjeldus

Hoone paikneb kunagisel Tartu Ülikooli maal ja selle ehitas 1891. aastal varasemale aiaplatsile eestlasest ehitusettevõtja J. Teas ülikooli arhitekti R. Gulekese projekti järgi. Hoone omandas arstiteaduste professor, hilisem Tartu Ülikooli rektor C. Dehio, kes lasi 1910. aastal ins V. Kessleri projekti põhjal maja III korruse välja ehitada. Nõukogude perioodil oli majas Tartu Linnamuuseum. 2002–2003 hoone restaureeriti ja laiendati.
Kassitoome nõlvale ehitatud historitsistlik (juhtiv stiil neorenessanss) elamu on kahekorruseline, osaliselt kolmekorruseline hoone. Hoonet ilmestavad liseenid, simsid, karniis, teise korruse akende karniisid, III korruse akende kujundus ja kahetiivaline tahveldistega välisuks. Interjööris säilinud mitmeid algseid kujunduselemente ja detaile.