Mälestise nimi Elamu Tartus Veski 35, 1914.a.
Mälestise vana number K

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

1914. aastal ehitatud elamu on heimatstiili iseloomulik näide.

Kirjeldus

Hoone on kahekorruseline, liigendatud põhiplaaniga, poolkelpkatusega. Katusmaastik on liigendatud vastavalt hoone osadele. Katusepinnad on kaetud keraamiliste kividega, tornikatus plekk-kattega, kõrged telliskorstnad on krohvitud ja valgeks lubjatud. Veski tänava poolsel küljel on poolümar trepitorn. Veski tänava poolsel fassaadil ja otsakülgede viilu all on vahvärk. Esifassaadi I korrusel väljaehitis, millel paikneb rõdu. Väljaehitust kaunistavad krohvpilastrid ja simsid, nurgal peauks. Kõrgete väikesteks ruutudeks jagatud akendega eeskoda kohal on varikatus. W-nurgal kaarakendega puitveranda II korrusel, all 2 akent, N-küljel juurde ehitatud garaaž. Juugendmotiividega aknad on uuendatud.

Ajalugu

Krunt eraldati Tähtvere mõisa maadest 1862. a. 1887. aastal oli krundil kaks puust elamut ja kõrvalhooned. 1910.a. ostis kinnistu A. von zur Mühlen. 1913.a. koostas Victor Kessler projekt ruumika 19-toalise maja ümberehitamiseks ja hoone sai heimatkunstist lähtuva fassaadijoonise. 1930-ndatel aastatel üürisid maja "Revelia" üliõpilaskorporatsiooni liikmed. 1939.a. lahkusid von zur Mühlenid Saksamaale. 1950-ndatel aastatel ehitati maja suured ruumid väikesteks tubadeks ning hoone oli kasutusel ühiselamuna. 1975.a. filmiti maja välisvaateid Treffneri kooli vaadetena filmis "Indrek" („Tõde ja õigus“ II osa põhjal tehtud mängufilm).