Mälestise nimi Puitelamu Tartus Veski 30, 1884.a.
Mälestise vana number K

Mälestise tunnus

Puitelamu Tartus Veski 30 on hästisäilinud 19. sajandi lõpule iseloomuliku historitsistliku neorenessanss-stiilis fassaadidekooriga linnamaja.

Mälestise kirjeldus

Hoone on kahekordne viilkatusega puitmaja. Elamu seinad on kaetud laiade horisontaalsete profiillaudadega. Nurki rõhutavad nurgapilastrid, räästakarniisi alune on tahveldatud friis, aknaid ümbritsevad profiillaudadest raamistused, dekoratiivsust lisavad aknaluugid. Maja hoovipoolsel küljel on veranda, otsaküljel trepikoda eraldi mahuna.

Mälestis asub Tartu linna muinsuskaitseala kaitsevööndis, Veski ja Juhan Liivi tänavate nurgal.

Mälestise ajalugu

1883. aastal omandas krundi rendiõiguse Johannes Hirch, kes ehitas sinna puitelamu. 1903. aastal kinkis J. Hirch krundi koos elumajaga oma õele, kes müüs selle 1940. aastal Hans ja Alma Ruubelile.

Allikad

Suuder, O. (2004). Hoone katuse remondi ja fassaadi restaureerimistööde aruanne. Tartu. Muinsuskaitseameti arhiiv A-6059
Onton, Kaja (2003). Tartu, Veski 30 elamu (arhitektuurimälestis, registri nr. 6975) muinsuskaitse eritingimused remonttööde teostamisesk fassaadil ja katuse remondiks. Muinsuskaitseameti arhiiv A-6944