Mälestise nimi Kohtuhoone (nüüd muuseum) Veski 32, 1892.a.
Mälestise vana number K

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Kohtuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Neorenesanss stiilis kahekordne hoone on iseloomulik näide 19.saj. lõpul ehitatud kohtuhoonest.

Kirjeldus

Hoone ehitati kroonuehitisena, selle Veski tänava poolse fassaadi keskosas asuvast uksest pääses avarasse halli, mille tagaosas paiknes läbi hoone ulatuv avar trepp. Maja tagaosas asus koridor, kust avanesid uksed kohtusaalidesse, uurijate ja ametnike kabinettidesse ning muudesse kohturuumidesse. Pärast II maailmasõda sai hoone Riiklik Etnograafiamuuseum (ERM-i järglane), mis nimetati taas ümber Eesti Rahva Muuseumiks.
Kahekorruseline L-kujulise põhiplaaniga hoone katus on kaetud tsingitud valtsplekiga. Tellistest laotud profileeritud otsaga korstnapitsid on krohvitud ja valgeks lubjatud.
Veski tänava poolsel fassaadil on külgrisaliidid ja keskrisaliit. Külgrisaliidid lõpevad kolmnurkfrontooniga, mida ehivad akroteerid, keskrisaliit atikaga. Külgrisaliitide viilul on 1 ja friisiosal on 3 rosetti. Fassaadil on mitmesuguse suurusega rustikamotiivid, teemantlõikelistest plokkidest vöönd, nurgarustika, sokli-, korrustevaheline- ja mõlema korruse akende alused simsid, II korruse akendel on karniisid. Esimese korruse akendel on kaarsillused. Paraadust ümbritseb kolmnurkviilu ja toskaana pilastritega ning toskaana karniisiga portaal. Viilud on kaunistud akroteeridega. Liivi tänava poolsel külgosal on risaliit ja siia kanduvad üle peafassaadi dekooridetailid. II korruse fassaadid on krohvimata, puhta vuugiga laotud tellispinnad. Akende tuuleliistud on poolsambakujulised, keldriakende ees on sepisvõred. Välisuksed on kahetiivalised valgmikuga tahveluksed, millel on säilinud originaalkäepidemed. Fassaadipinnast eenduva sokli lõpetab figuraalsetest keraamilistest tellistest laotud vöönd. Kinnistu on piiratud kõrge krohvitud kivimüüri ja metallaiaga. Väravad on metallist.

Ajalugu

Maja ehitati Ülevenemaalise kohtureformi käigus rajatud uue kohtuinstantsi - rahukohtu tarbeks Liivimaa kubermanguarhitekti asetäitja ja Vidzeme jaoskonna arhitekti V. Lunski projekti alusel. Algselt oli rahukohtu jaoks välja valitud plats Kompanii tänava politseimaja ees ja selle krundi jaoks valmis ka V. Lunski esimene projekt. II projekt valmis 1892 Veski tänava maja jaoks.