Mälestise nimi Puitelamu Tartus Vallikraavi 16, 19.saj.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Algupäraste fassaadidekoori detailidega kahekorruseline puitelamu on eramajade fassaadieeskujude iseloomulilk näide, mis järgib 1856.aastal publitseeritud nelja aknaga fassaadi eeskuju. Hoone omab ajaloolist ja arhitektuurilist tähtsust Vallikraavi tänava äärsete hoonete kujunemisloos.

Kirjeldus

Ristkülikukujulise põhiplaaniga maja, mille esifassaadil on väljaehitis ning trepikoda W-küljel. Hoonel on kivist soklikorrus, N-küljel on sokkel rustikaga markeeritud. Tänavapoolse hooneosa teine korrus on ehitatud puidust, katusel kolmnurkfrontoon. Algupärastena on säilinud hoone nurkades rombimotiividega liseenid, akende kohal puitkarniisid ja akna profileeritud piirdelauad. Hoone aknad on säilinud algupärase raamijaotusega. Säilinud on rosettidega kaunistatud tahveldatud peauks.

Ajalugu

Maja paikneb ülikooli krundil nr. 37a, mis eraldati ülikooli maast dr. M. von Engelhardti, kirikuajaloo ja teoloogilise kirjanduse professori aiaks. Hoone ehitati ajavahemikus 1860-1883.

Muinsuskaitseseadusest tulenevad kitsendused kehtivad KKT Lisa nr 1 näidatud ulatuses.