Mälestise nimi Tartu Turuhoone, 1939. a
Mälestise vana number 55K

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Turuhoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Kõrge saaliga ühekorruseline terrasiitkrohvi ja toskaana poolsammastega turuhoone on väheesinev esindustraditsionalistliku turuhoone näide.

Mälestise kirjeldus

Hoone on rajatud vaiadele (1100 palki) ja raudbetoonplaadile. Lihahall on kaetud terrasiitkrohviga ja seda kaunistavad toskaana poolsambad kõigist neljast küljest, simsid ja karniis.

Mälestise ajalugu

Turuhoone projekteeriti 1936–1937 kahe saaliga: 77 kohaga lihahall ja sellega liituv madalam 19 kohaga kalahall. Eelnesid avalik ja kinnine arhitektuurikonkurss. Kuna sobivat projekti ei leitud, siis tehti linnaarhitekt V. Tippelile ülesandeks koostada projekt. Selle koostamisel osalesid ka linnainsener V. Onton ja insener N. Oll. Lõplik asukoht määrati arhitekt K. Bölau ettepanekul. Linnapea Aleksander Tõnisson ja linnaarhitekt V. Tippel käisid tutvumas turuhoonetega Soomes ja Lätis ning leidsid sobivama eeskuju Liepajast. Uus turuhoone avas uksed 1938. aasta 3 jaanuari varahommikul. Lihahall on jaotatud 4 müügisektoriks, neile lisanduvad müügikohad piki saali seinu, mis eenduvad hoone põhiosast ja on 3,4 m kõrged.