Mälestise nimi Puitelamu Tartus Kastani 3, 1901-1907.a.
Mälestise vana number K

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hästi komponeeritud ja väheesineva mahulise ülesehituse ning hästi säilinud detailidega historitsistlöiku elamu näide.

Kirjeldus

Kahekorruseline liigendatud põhiplaaniga historitsistlik (juhtiv joon neorenessanss) elamu asub Kastani 5 hoovil. Elamul on risaliidina eenduv peatrepikoda, millel kõrge ümarkaarne trepikojaaken. Trepikoja ees on puusammastele toetuva katusega etik ja silmapaistva kujundusega juugendlik paraaduks. Hoone küljel on teine sammastele toetuva katusega eenduv etik. Maja tagaküljel asub kahekordne veranda. Akende ümber saelõikeornament.

Ajalugu

Krundi ostis Tähtvere mõisalt ehitusmeister Wilhelm Sternfeldt 1905. aastal. 1909. aastal saadi linnavalitsuselt tõend 2 puust elamu ehitamise kohta (Kastani 3, 5). Üsna tõenäoliselt oli kinnistu omanik ehitusmeister W. Sternfeldt ise nii hoonete kavandaja kui ka ehitaja.

Lisa 1 mälestise asukoha skeem ja Kastani tänava kinnismälestiste ühise kaitsevööndi ulatus.