Mälestise nimi Puitelamu Tartus Kastani 5, 1901.-1907. a
Mälestise vana number K

20. sajandi alguse Tartu arhitektuuri väljapaistev näide.
Mälestise tunnusteks on autentsena säilinud hoonekehand ja välisilme, algupärased eksterjööri- ja interjööriosad ning konstruktsioonid ja detailid, sealhulgas rõhtpalkseinad, avatäited koos sulustega, seinte ja lagede krohvviimistlus, laudpõrandad, uste ja akende piirdeliistud.

Kirjeldus

kahekorruseline juugendstiilis krohvitud puitelamu, madal kelpkatus, laialt üleulatuvad katuseräästad konsoolsarikatel, lõuna- ja põhjaküljel konsoolidele toetuvad erkerid. Puitaknad, mis algselt olid tihedas raamistuses on osaliselt restaureeritud.
Elamu on rõhtpalkhoone maakivi-tellissoklil. Seinad seest ja väljast krohvitud, interjööris säilinud juugendlikke detaile, sh. erkerite sisepaneelid, tahveluksed, laudpõrandad, restaureeritud kahhelahjud ja trafarettmaalingud.

Ajalugu

Hoone ehitas enesele ehitusmeister W.Sternfeldt, kes ostis kinnistu Tähtvere mõisa omanikult E. Wulffilt 1904. aastal. Hoone valmis 1906.a. Omanikeks olid kuni 1917 Wilhelm Sternfeldt, Ado Luik ja Elisabeth Faure, 1918 kuni 1940 Albertine Kunz ning Paul ja Luise Tever. Hoones on elanud Gustav Suits (1941-43) ja Harri Moora (1939-1942)
1967-69 toimunud kapitaalremondi käigus jagati algselt kahe korteriga elamu kümneks korteriks. Tänavapoolne trepikoda ja peauks ehitati kinni ning hoovipoolne veranda rekonstrueeriti trepikojaks. Akende juugendlik raamistus lõigati välja. Stiilne piirdeaed koos iluaiaga hävis 1970. aastail.
Restaureerimistöödega alustati 2002. aastal.