Mälestise nimi Puitelamu Tartus Kastani 17, 1901-1907.a.
Mälestise vana number 43K

Mälestise tunnus

20. sajandi alguse puitarhitektuuri väljapastev näide. Mälestise tunnuseks on autentsena säilinud välisilme, ruumistruktuur ja algupärased ehituskonstruktsioonid, hooneosad, viimistluskihid ja originaaldetailid nii eksterjööris kui interjööris.

Mälestise kirjeldus

Elamu paikneb tänavajoonel ja on ristkülikukujulise põhiplaaniga rõhtpalkhoone kõrgel maakivi ja tellissoklil. Hoovi pool keskel trepikoja väljaehitus puittrepiga, kahel pool läbi korruste ulatuvad puitverandad. Mõlemal põhikorrusel, kahel pool tänavapoolset trepikoda paiknesid 4 ja 5 toalised korterid, mis hiljem on jagatud väiksemateks. Poolkeldrikorrusel olid kaupluseruumid. Kõrge pööningukorrus on tänapäeval kohandatud korteriteks.
Elamu esifassaadil on kolm katuseväljaehitust. Tugevalt eenduva katuseräästa all on dekoreeritud rippviilud konsooltaladel. Fassaadid on rikkalikult kaunistatud puulõikeornamendiga. Kasutatud on korruste liigendust profileeritud vahekarniiside ja püstlaudisega ning nurgatahveldist ja dekoreeritud aknapiirdeid. Pearepikojas on treitud balustritega puittrepp. Elamu siseseintel on algne krohvviimistlus, millel säilinud algsed viimistluskihid. Osa algupäraseid lae- ja seinamaalinguid korterites on restaureeritud.

1907.a. ehitatud suur kahekorruseline (pööningukorrusega) puitelamu.