Mälestise nimi Puitelamu Tartus Kastani 21, 1901-1907.a.
Mälestise vana number K

Mälestise tunnus

20.sajandi algusest pärinev eklektiline puitelamu, Tartu puitarhitektuuri väljapaistev näide. Mälestise tunnuseks on elamu autentsena säilinud terviklik välisilme, algupärane ruumijaotus ja ehituskonstruktsioonid ning eksterjööri ja interjööriosad, sealhulgas algupärased aknad ja välisuksed, nende sulused, raamistuse kuju ja jaotus, fassaadidekoori elemendid, algupärased puittrepid, siseuksed, ahjud ja muud säilinud interjööridetailid ning eksterjööri- ja interjööriosade algupärased viimistluskihid.

Kirjeldus

Avatud fassaadiga lääne, lõuna ja idaküljele, põhjaküljeks on keraamilistest tellistest tulemüür. Idaküljel paikneb püramiidja katusega neljatahuline paviljontorn, mille harjal sepistatud tuulelipp. Lääneküljel kahekorruseline veranda ja polügonaalne erkerimaht katuseviiluga. Verandal ja tornil on ümarkaaravad dekoratiivses ehisraamistuses. Hoone fassaade katab profileeritud rõhtlaudvooder, verandal kasutatud ka diagonalvoodrit. Fassaadidel rikkalik eklektiline puitdekoor, korruste vahemikus konsoolsimss, profileeritud aknapiirded jm elemendid. Säilinud valdavalt algupärased avatäited koos sulustega. Hoonel on kelpkatus puitsarikatel, dekoratiivselt kujundatud sarikapeadega. Algsed dekoratiivse kujundusega telliskorstnad on asendatud sobimatute silikaatellistest korstendega.

Ajalugu

20.sajandi algusest pärinev kahekorruseline hoovielamu, mis paikneb Kastani 17/21 hoovil ja moodustab miljöölise tervikkompleksi Kastani 17 ja Kastani 19 hoonetega.