Mälestise nimi Puitelamu Tartus Kastani 23, 1901-1907.a.
Mälestise vana number K

Inspektor: Tartu Linnavalitsus, Egle Tamm

Mälestise tunnus

Rikkaliku juugendliku ja historitsistliku dekoori ning tornimahuga puitelamu on ehituskunstiliselt kõrgetasemeline näide 20. sajandi alguse puitarhitektuurist. Ühtlasi on mälestis iseloomulik näide Kastani tänava hoonestusest, mis on üks Tartu rikkalikumalt dekoreeritud ja terviklikuma lahendusega puitasumeid.

Mälestise kirjeldus

Rõhtpalkidest ehitatud, kaldkatusega hoone on ristküliku kujulise põhiplaaniga, hoone kivist tagakülg külgneb Kastani 29 kivihoonega. O-küljele on ehitatud kolmekorruseline torn, tornikiivri tipus sepistatud tuulelipp.
N-poolsel fassaadil on poolkaarne väljaehitis ja veranda. Hoone nurgad on vormistatud nurgakvaadritega. Hoone I - II korruse ja torni II - III korruse vahel on säilinud konsoolsimss.
Hoone O-küljel oleva ülaosas klaasidega peaukse raampuud ja tahveldis on kujundatud juugenlike kumerate, voolava taimeornamentikaga. Ukse algupärased vasksed käepidemed on säilinud. Uks vajab restaureerimist.
Hoone I korruse aknad on uuendatud raamistusega, II korrusel on säilinud originaalraamistusega aknad. Aknaid ja uksi ümbritsevad algsed historitsistlikud saelõikeornamentikaga piirdelauad. Akende alune pind on jaotatud piirdelaudaga kassettideks. Veranda akende kujunduses on mõlemal korrusel kasutatud kolmikkaaraknaid. Veranda akende alune pind on kujundatud kassettidena, millel on puitlaudis on diagonaalse asetusega, kassetid on ääristatud saelõikeornamentikaga.
Interjööris on säilinud algne trepikoja puutrepp. Krunti piirab puidust plankaed.

Mälestise ajalugu

Krunt eraldati Tähtvere mõisast 1905. aastal, selle omandas kaupmees K. Pallo, juba 1904. aastal oli maamõõtja H.Valdmann valmistnud krundiplaani. Kaks krundil asuvat hoonet on ehitatud ajavahemikus 1904-1911. 1911 oli krundil kaks kahekordset puust elumaja.

Muinsuskaitseseadusest tulenevad kitsendused kehtivad KKT Lisa nr 1 näidatud ulatuses.