Mälestise nimi Puitelamu Tartus Kastani 25, 1901.-1907. a
Mälestise vana number K

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1940-1991.

Mälestise tunnus

Rohkelt dekoreeritud puitelamu on ehituskunstiliselt kõrgetasemeline näide historitsistlikust puitarhitektuurist. Ühtlasi on mälestis iseloomulik näide Kastani tänava hoonestusest, mis on üks Tartu rikkalikumalt dekoreeritud ja terviklikumaid puitasumeid.

Mälestise kirjeldus

Rõhtpalkidest ehitatud, viilkatusega hoone on ristküliku kujulise põhiplaaniga, tagaküljel on väljaehitistena kaks kahekordset verandat. Esifassaadil on kaks külgrisaliiti, parempoolne risaliit on nihutatud hoone kesktelje poole. Hoone ja risaliitide nurgad on kahe korruse ulatuses vormistatud nurgakvaadritega.
Algselt kahekordne elamu on olnud kahe tornikesega ja rikkaliku puitornamentikaga kaunistatud. Peale kivist trepikoja ehitust kasutati ärklitornid ehitusel ära, kuid puitkaunistused likvideeriti. I ja II korruse vahel on säilinud algne saelõikeornamentikaga simss.
Hoone peaukse ülaosas on valgmikaken. Ukse ülaosa on klaasidega. Klaase katab väljast metallist sepisvõre. Ukse alumine pool on tahveldatud. Ukse algne käepide on asendatud nõukogude ajast pärineva käepidemega.
Hoone aknad on uuendatud raamistusega, 2003. aastal on koostatud hoone veranda akende taastamise projekt, mille alusel on osa aknaid ka taastatud. Hoone aknaid ümbritsevad algsed historitsistlikud saelõikeornamentikaga piirdelauad. Veranda akende kujunduses on kasutatud kaaraknaid. Mõlemal korrusel on kolmikkaaraknad (keskmine kõrgem, külgedel madalamad). Veranda korrustevaheline puitlaudis on vertikaalse asetusega.
Hoonel on maakividest sokkel, kõnnitee tõstmisega on hoone peaukse ees olev trepp jäänud teekatte alla.
Katus on 2005. aastal kaetud uue tsingitud terasplekk-kattega. Interjööris on säilinud algne trepikoja puutrepp. Krunti piirab puidust plankaed.

Mälestise ajalugu

Krunt eraldati Tähtvere mõisast 1905. aastal, selle omandas kaupmees K. Pallo, juba 1904. aastal oli maamõõtja H.Valdmann valmistnud krundiplaani. Kaks krundil asuvat hoonet on ehitatud ajavahemikus 1904-1911. 1911 oli krundil kaks kahekordset puust elumaja. 1964. aastal ehitati H.Russaku projekti alusel hoonele peale kolmas korrus, hooviküljel lammutati puust trepikoda ja ehitati kolmekorruseline silikaattellistest trepikoda.

Muinsuskaitseseadusest tulenevad kitsendused kehtivad KKT Lisa nr 1 näidatud ulatuses.