Mälestise nimi Puitelamu Tartus J.Kuperjanovi 46, 1880-1890.a.

Tüüpiline historitsistlik 19. sajandi lõpu linnaelamu, projekteeritud arhitekt R. Gueleke poolt.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on kahekorruselise historitsistliku puitelamuga. Hoonel on eenduv trepitorn, mida kaunistas rikkalik puitlõikeornament. Sissepääsu kohal asetses varikatus. Praeguseni on puupitsist säilinud riismed: profileeritud sarikaotsad katuse all, puukarniisid, kvaaderplokid, liseenikujulised moodustised külgfassaadidel, osa algsest akna raamistusest. 20. sajandi alguses kaeti fassaad rikkaliku puitdekooriga, mis on praeguseks kadunud.

Mälestise ajalugu

1886 a. R. Guleke projekteeritud hoone. Projekti tellis ehitusmeister J. Teas. 1887. a. lisandus hoonele R. Guleke projekti järgi eenduv trepitorn. Samal aastal ehitati hoovile kivist pesuköök. Projekti koostas taas R. Guleke. 1903. a. pärineb J. Tease enda koostatud projekt puust elamu fassaadi muutmiseks. 1913. a. ehitati maja hoovipoolsesse külge kivist kahekordne juurdeehitus F. Kangro projekti järgi. Hoone pikendusena kulgesid kivist tall ja kivipostidel sõrestikehitisena 2 kahekordset välisgaleriiga kuuri. Praeguseks on kõrvalhooned osaliselt lammutatud.