Mälestise nimi Gümnaasiumihoone Tartus J.Tõnissoni 3, 1914.a.
Mälestise vana number 49K

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Vahetult enne I maailmasõda valminud hoone on uusklassitsistliku koolihoone iseloomulik näide. Eestikeelset õpet andva koolina ehitatud hoonena eesti rahvusliku koolihariduse ajaloo mälestusmärk.

Kirjeldus

Stiililt uusklassitsistliku hoone esifassaadil eendub keskel trepikojarisaliit kõrge tiheda prossijaotusega aknaga ja frontooniga, külgedel külgrisaliidid. Trepikoja ees paikneb sammastele toetuv poolümar portikus. I ja II korruse vahel kulgeb simss. II ja III korruse akende vahel on lihtsad pilastrid, katuse all hammaslõikeline karniis. Hoone esimese korruse vestibüüli jaotab pikuti pooleks lage kandev sammastik.

Ajalugu

Praegune Miina Härma Gümnaasiumi hoone ehitati Eesti Noorsoo Kasvatuse Seltsi tütarlaste gümnaasiumi hoonena. Eesmärgiks oli anda tütarlastele head eestikeelset haridust, et nad oskaksid kasvatada oma lapsi eesti keeles ja eesti meeles. Projekti saamiseks korraldati 1912. aastal konkurss, mille võitsid Soome arhitektid G. Taucher, G. Cajanus ja R. Blomstedt. Võidutöö alusel koostas projekti ins Georg Hellat. 1915. aastaks sai hoone katuse alla. Sõja tõttu kasutati vastvalminud koolimaja esialgu sõjaväehospidalina. Koolitöö algas alles 1920. aastal. 1961. aastal lisandus tagaküljele juurdeehitus (A. Tauk).