Mälestise nimi Tartu raudteejaama hoone Vaksali 6, 1876.-1878. a

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Raudteekompleks, Jaamahoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Jaamahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Aastail 1876-1878 rajatud jaamahoone, 19.sajandi puitarhitektuuri väljapaistev näide, terviklikult säilinud algupärane välisilme, ruumistruktuur ning eksterjööri ja interjöörielemendid: fassaadi laudis ja krohvviimistlus, puitdekoor, perrooni varikatus, avatäited ja piirded, interjööris dekoratiivse kujundusega puittalastik, peegelvõlvlaed, karniisid jne.

Kirjeldus

Esinduslik, põhiosas ristkülikukujulise põhiplaaniga kahe kergelt eenduva tiibosa ja keskel paikneva laia kolmekülgse trepiga puidust hoone. Ehitatud tüüpprojekti järgi. Jaamahoones on terviklikult säilinud algupärane välisilme, ruumistruktuur ning eksterjööri- ja interjöörielemendid: fassaadi laudis ja krohvviimistlus, puitdekoor, perrooni varikatus, avatäited ja piirded, interjööris dekoratiivse kujundusega puittalastik, peegelvõlvlaed, karniisid jne. Jaamahoonest viib raudteealune tunnel rööbastevahelisele perroonile. Peahoone ümber asuvad laod, depoo (ehitati 1880. aastate algul), veetorn ja peahoone kummalgi küljel raudteetöötajate elumaja.

Ajalugu

Tartu raudteejaam rajati koos Tapa–Tartu raudteeliini rajamisega 1876. aastal. Jaamahoone ehitati 1875.-1877. aastal väljapoole toonast Tartu linna. Jaamahoone müüdi 2003. aastal eraomanikule (AS Elikante), kes algselt soovis sellesse rajada restorani ja raudteemuuseumi ning ehitada uue, paviljonisarnase hoone reisijate tarvis. Hoone pikaaegne restaureerimine päädis siiski 2012. aastal selle avamisega reisijatele.

Kaitsevööndi ulatus

Lisa 1 mälestise asukoha skeem. Hoone paikneb koos Vaksali tn 4 ja 6 ning raudteejaama veetorniga kinnismälestiste ühises kaitsevööndis (RTL 2005, 112, 1729).

- Tartu jaamahoone põleng kustutati

- Tartu vanasse jaamahoonesse ootesaali ei ehitata