Mälestise nimi Raudteetööliste elamu Tartus Vaksali 8, 19. saj

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Raudteekompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Algupäraste historitsistlike fassaadidekoori detailidega kahekorruseline raudteetööliselamu on iseloomulik näide 19.sajandi lõpu Tartu puitarhitektuurist ning omab planeeringulist tähtsust moodustades koos vaksalihoone ja seda flankeerivate hoonetega tervikliku kompleksi.

Kirjeldus

Viilkatusega hoone akende all on püstlaudadest vooder, mujal rõhtlaudadest vooder. Hoone esifassaad ja hoovikülg on ühesuguse kujundusega. Esifassaadil ja hooviküljel on keskrisaliit, katuse all jookseb saelõikeornament. Aknad ja uksed on raamistatud laiade piirdelaudadega, hoone nurgad on vormistatud laiade liseenidega. Ülemise korruse akende all on karniisid, korruseid eraldab lihtne puidust simss.

Hoone on ehitatud 1890.aastal raudteetööliste elamuks.

Muinsuskaitseseadusest tulenevad kitsendused kehtivad KKT Lisa nr 1 näidatud ulatuses.