Mälestise nimi Elamu Tartus A.Haava 1, 1908.a.

Menetleja: Tartu Linnavalitsus, Hanna Raadik

Elamu Tartus A. Haava 1 on ainus Tartus säilinud omataoline juugendlik kortermaja.

Kirjeldus

Hoone kahel alumisel korrusel on tüüpiline sellelaadse juugendliku kortermaja planeering: kaks korterit korrusel, kummagi korteri ruumid paiknevad kahel pool piki hoonet kulgevat koridori. Ülemine korrus on kujundatud üüri- või teenijatubade korrusena. Ehitise fassaad esindab traditsioonilisemat ja pehmemat Kesk-Euroopa juugendi vormi. Fassaadi põhielementideks on kaks läbi korruste ulatuvat külgerkerit ja veidi eenduv trepikoda. Lisaks muud detailid, nagu rõdud, simsid, väikesteks ruutudeks jagatud framuugiosaga aknad jm. Maja tagaküljel asetseb tänavatrepikojaga ühel joonel olev juurdeehitisena hoovitrepikoda, mille ees on samuti trepp. Sisearhitektuuris on säilinud vähe originaaldetaile – mõned tahvliteks jagatud uksed, ahjud, akende sulused, peatrepikoja kujundus.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asetseb Tartus, Anna Haava, Jaan Tõnissoni ja Vaksali tänavate vahelisel alal, esifassaadiga A. Haava tänava poole.

Ajalugu

Linna planeerimisel 19. sajandi lõpul ja 20. sajandi algul kavandati praegune A. Haava tänava piirkond raudtee-lähedaseks tööstusrajooniks. A. Haava nimi anti tänavala alles 1960. aastate II poolel. 20. sajandi alguses kuulus kinnistu vendadele Tõnissonidele. Elamu ehitati 1909. aastal Georg Hellati projekti järgi ja hilisemaid juurde- ja ümberehitusi on toimunud väga vähe. Nõukogude perioodil hoone riigistati, hoone I ja II korruse suurkorterid jagati väiksemateks ühiskorteriteks.

Allikad

Eimre, M., Elken, A. ja Varik, T. (2002). Ajalooline õiend. Muinsuskaitseline inventeerimine. Insenertehniline hinnang. Muinsuskaitse eritingimused. Tartu. Muinsuskaitseameti arhiiv A-10486

"Miljonikorteri otsijale tuleb sobiv maja Anna Haava tänavale", artikkel, 31.08.04, Tartu Postimees