Mälestise nimi Elamu Tartus Tiigi 12, 1910.a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Arhitekt Robert Pohlmanni 1910. a. juugend ja heimat stiilis ehitatud isiklik elamu oli iseloomulik näide R. Pohlmanni loomingust Tartu linnas. Mälestise tunnuseks on poolkaarse nurgalahenduse ja Tiigi tänava poolse fassaadi keskosas paikneva poolkaarse väljaehitisega algupärane kehand.

Mälestise kirjeldus

Algupärastest arhitektuursetest elementidest on säilinud poolkaarne nurgalahendus ja poolkaarne väljaehitis Tiigi tänava poolse fassaadi keskosas.
Peasissepääsu ees on 60-ndate aastate stiilis metallpostidele toetuv õhuline varikatus. Hoonel on uued valget tooni plastraamidega aknad ja välisuksed. Akende raamijaotus pärineb samuti 1960-ndatest aastatest.
Kõrge sokkel on kaetud silekrohviga, fassaadipinnad on kaetud pritskrohviga.
Madala kaldega kelpkatus on kaetud punast tooni plekiga, sama tooni on ka vihmaveesüsteemid.

Mälestise ajalugu

Hoone paikneb Tiigi tänaval ajaloolisel krundil nr 220, elamu endine majanumber oli 56. Kinnistu kuulus Robert Pohlmannile, kes koostas 1907. aastal juugendstiilis, mansardkatusega kolmekordse villa projekti. 1910 koostas R. Pohlmann koos V. Kessleriga projekti muudatuse, kus esialgse liigendatud kelpkatuse asemel projekteeriti mansardkatus koos nurgatorniga.
II maailmasõjas sai hoone kannatada, hoone taastati, kuid muudetud katusekujuga. Samuti muudeti avade asetust ja suurust.
Alates 1948. aastast oli hoone teater „Vanemuine“ kasutuses dekoratsioonide tsehhina. 1964. aastal hoone remonditi ja anti ekspluatatsiooni Tartu Perekonnaseisu Büroona.