Mälestise nimi Elamu Tartus Tiigi 78, 1891. a

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Hoone on iseloomulik näide 19. sajandi lõpul ehitatud historitsistlikus stiilis hoonest.

Kirjeldus

Fassaadi põhielementideks on kolm neorenessansskatusega läbi II ja III korruse kulgevat erkerit. Tänava poolset fassaadi ilmestavad I korruse akende alused simsid, I ja II korruse vaheline simss, katusealune konsoolkarniis, I korruse akende alused kassetid, nende akende karniisid, II korruse akende konsoolidele toetuvad kaarkarniisid, akende raamistus. Tänavalt viib kaarsillusega kangialune hoovile, mille ees on kahetiivaline kaunistustega metallvärav.

Ajalugu

1887. a. eraldati krunt G. Riiki jahuveski krundist ja sel ajal viidi ka Tiigi tänav Vaksali tänavani välja. Platsile ehitas vabrikant H. Wöhrmann tubakavabriku, puust hooned (O. Schröder). 1891. a. ehitati platsile ka elamu (O. Schröder). Juba 1892 laiendati vabrikut hoovi suunas (P. Kreutzwald). 1893. a. puhkes vabrikus tulekahju ja suurem osa hooneid põles ära. Krundi ostis vabrikant N. Jekimov, kes ehitas C. Beschti projekti järgi krundile praeguse Tiigi 78 hoone. 1896. oli hoone veel pooleli. Majas asus era-tütarlastegümnaasium. Alates 1917 aastast oli krundil malmivalutehas, 1934 ostis kinnistu Kauba Pank. Tänapäeval on hoone Tartu Ülikooli käsutuses.