Mälestise nimi Tööstushoone Tartus Kastani 38, 1910-1911.a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Tehasehoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ilmekas 20. sajandi alguse juugendliku väiketööstuse näide.

Mälestise kirjeldus

Hoone on põhiplaanilt ristkülik, mille siseküljel on väiksemahuline, eraldi katusega osa. Esimese korruse puitvahelagi toetub malmsammastele. Klombitud sokliga peafassaad on jaotatud kolmeks, küljeosad veidi eenduvad, üks neist juugendipärase voolavajoonelise frontooniga, teine poolkelpkatuse ning kitsaste kõrgete akendega. Keskosas on kolm avarat kaarakent. Edelapoolses nurgas on sambale toetuva varikatusega ja selle peale asetseva rõduga sissepääs.

Mälestise ajalugu

Juugendstiilis hoone ehitati 1910. aastal (insener V. Kessler). Algselt oli hoones leivatehas „Pain Normal“. Esimesel korrusel asus pagaritöökoda, teisel korrusel korter, vilja- ja jahuladu, hoone all oli terastaladele toetuva tellisvõlvlagedega kelder. Vabriku kõrval olid kauplus ja kontor. Alates 1931. aastast tegutses hoones trükikoda.