Mälestise nimi Elamu Tartus Vanemuise 54, 1912.a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

1912. aastal ehitatud juugendlik villa on iseloomulik 20. sajandi I poole rikka linnakodaniku elamu näide. Säilinud on algne hoonekehand, eksterjööri dekoor, osaliselt sisekujundus ja plaanilahendus; majaga samas võtmes lahendatud piirdeaed.

Mälestise kirjeldus

Vaba plaanilahendusega kahekorruseline juugendvilla. Maja alumisel korrusel asus sissepääsu taga avar vestibüül, kust viis trepp teisele korrusele. Vestibüüli taga asus köök koos abiruumidega, ida- ja põhjaküljele jäid 4 tuba ja veranda. Teisel korrusel paiknes 5 tuba, ärklis 2 tuba.
Hoone fassaadid on liigendatud ja rahutu joonega. Esiküljel eendub risaliit juugendliku frontooni ja selle paikneva juugendliku dekooriga. N-O nurgal on tornike. W-küljel eendub eeskoda, mille peal paikneb rõdu. Fassaadidekoori hulka kuuluvad I korruse rustika, akende mitmesugused karniisid ja stukkümbrised, peaust markeerivad kannelleeritud pilastrid ja karniis, W-külje rõdu ukse kujundus.
Majaga samas võtmes on lahendatud ka betoonpostidega ja sepisega, osaliselt glasuuritud plaatidega piire.

Mälestise ajalugu

Kastani ja Aia (Vanemuise) tänavate nurgakrunt eraldati Tähtvere mõisast 1896, mil ehitati ka Kastani t. äärne puust maja. 1912. a. ostis kinnistu kaupmees J. Lellep, kes lasi krundile juugendvilla ehitada (arh Fromhold Kangro). Alates 1933. eraldati villaga kinnistu suuremast krundist ja see kinnitati üliõpilaste korporatsioonile "Fraternitas Estica". Nõukogude perioodil oli majas ETV Tartu stuudio.