Mälestise nimi Elamu Tartus Õpetaja 10, 1913.a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hästisäilinud interjööri ja eksterjööriga villa on üks ilmekamaid 20. sajandi alguse juugend-heimatstiilis villa näiteid.

Mälestise kirjeldus

Hoone on ühe põhikorruse ja mansardkorrusega, vaba plaanilahendusega juugend ja heimatstiilis villa, millel on juurdeehitis lääneküljel. Fassaadid on rikkalikult liigendatud. Tänavafassaadi kaunistavad eenduv tuulekoda, juugendliku viiluga risaliit, ebasümmeetriliselt paigutatud väikeseruudulised aknad, mida alumisel korrusel suletakse luukidega. O-küljel on polügonaalne trepitorn, aiaküljel saali kaarsein, söögitoaga liituv ärkel, kaheksanurkne veranda ja selle kõrval terrass. Hoone plaanilahendus on suures osas algsena säilinud. Hästi on säilinud trepihall, samuti osa algsest sisseehitatud mööblist.

Mälestise ajalugu

Hoone ehitati 1910-1912 kaupmeheelamuna (arh V. Kessler, R. Pohlmann; projekt EAA-s). EW aastail lastekodu, praegu lastesõim. 1962. aastal tehti lääneküljele juurdeehitus (arh H. Russak).