Mälestise nimi Elamu Tartus Era 1, 1912. a

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Elamu Tartus Era 1 on üks paremaid heimatstiilis villakunsti näiteid Tartu arhitektuuris ning omab kõrget arhitektuurset väärtust.

Mälestise kirjeldus

Elamu on ehitatud heimatstiilis villaks. Erinevate hoonemasside liitumise tõttu on majal mitmeosaline murdkelpkatus, mida katavad tsementkivid. Tänava poole pööratud fassaadil paikneb eraldi katustatud poolkaarne väljaehitis, millel asub kolm ühetiivalist akent ja katuse all kulgeb lai karniis. Teise korruse vööndis paikneb sümmeetriliselt kaks kolmeosalist akent. Fassaadi lõpetab ovaalaknaga kaarfrontoon. Maja kõigi akende puhul on kasutatud ajastule omast ruudujaotust. Hoone kirdenurgale jääb eraldi katuse ja kaaravadega kujundatud kõrge trepiga etik, kust pääses eeskotta. Põhjafassaadi ilmestavad kolm kõrget kitsast akent, alumisel korrusel on nende all väikesed paarisaknad. Maja loodenurgal paikneb teine sissepääs, milleni viib kõrge kivitrepp. Maja lõunafassaadi on kõige rohkem muudetud edelanurgale kahekordse veranda juurdeehitamisega.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis paikneb Tartu linnas, väljaspool vanalinna, Era tänava ääres, mis jääb Riia ja Võru tänavate vahele.

Mälestise ajalugu

Ehitis paikneb varasemal Tähtvere mõisa maal, mis liideti linnaga 1870. aastatel. Era tänav rajati 1910. aastal ning elamu tänase aadressiga Era 1 ehitati 1912. aastal V. Kessleri projekti järgi. 1913. aastal müüs tollane omanik von Löwis of Menar vastvalminud maja koos krundiga proua R. Bokovnevale. II maailmasõja järgsetel aastatel asus majas väikelastekodu.

Allikad

Eimre, M. ja Suuder, O. (1998). Arhitektuuriajaloolised eritingimused. Tartu. Muinsuskaitseameti arhiiv A-5919