Mälestise nimi Puitelamu Tartus Oa tn.1, 1912.a.

Mälestise tunnus

1912-1914 ins G. Hellati projekti järgi ehitatud elamu-ärihoone põles 1997 ja rekonstrueeriti-restaureeriti 2008. Väärtuslik on säilinud osa hoone algsest kehandist ja üksikud säilinud detailid ning hoone uus, kuid originaalilähedane juugendlik väliskujundus ja iseloomulik arhitektuurne maht.

Kirjeldus

Tegemist on ristkülikukujulise põhiplaaniga kahe põhikorruse, kõrge keldrikorruse ning katusealuse korrusega elumaja. Hoone nurgal, Ao ja Väike-Emajõe tänavate nurgas kõrgub kolme korrusega nurgatorn. Hoone asub kõrgel krohvitud sokliosal, milles asuvad puidust luukidega keldriaknad. Hoone seinapind on kaetud põhiosas horisontaallaudisega, mida rikastab vertikaallaudis sokli ja esimese korruse vahel ning ka nurgatorni teise ja kolmanda korruse vahel. Hoone aknad on klassikalise juugendliku raamjaotusega ning neid kaunistab juugendlik sandrik. Hoone esifassaadi sissekäiguosa on veidi eenduv ning ukse kohal asub kõrge juugendlik trepikoja aken, mille ees on konsoolidele toetuv sepisdetailidega rõdu koos klaasdetailidega rõduustega. Hoone peauks on juugendliku kujundusega ja väikeseruuduliste akendega. Ukse kohal asub valgmikuosa. Hoonel on plekk-kattega, viiludega kombineeritud katus, katuseosas asuvad vintskapid.

Elamu asub Tartus, Supilinnas, Oa tn 1. Hoone asub Oa ning Väike-Emajõe tänava nurgal.

Ajalugu

Hoone on ehitatud insener G. Hellati projekti järgi 1912. aastal, kuuludes Tõnis Auale. Kinnistu vahetas lühikese aja jooksul mitmeid kordi omanikku ning kinnistute registri andmel oli 1922. krundil 1912. aastal ehitatud kahekordne keldrikorrusega puitelamu, teine kahekordne puitelamu, kõrvalhoone, kaks kuuri ning kelder. Hoone põles 1997. aastal ja rekonstrueeriti-restaureeriti 2008.