Mälestise nimi Puitelamu Tartus Emajõe 4, 1911. a

Juugendlikus stiilis hoone on iseloomulik näide 20. saj. algusest pärit elamust.

Mälestise kirjeldus

Hoone fassaadid on sümmeetrilise kujundusega. Emajõe tänavapoolse fassaadi keskosas on kolmnurkviil, kahe korruse vahele on toodud dekoorelemendina talastik. Hoone nurkades asuvate sissepääsude kohal on etikud. Elamu räästad on kaunistatud profileeritud katusekarniisiga. Hoovikülje fassaadil on tugevalt eenduv kolmnurkfrontooniga keskrisaliit, mille viilul on poolkaarjas aken. Hoone loodeküljel on keraamilistest tellistest laotud tulemüür, kaguküljel oleva tulemüüriga liitub elamu Emajõe 1a hoonega. Hoonel on väikesteks ruutudeks jaotatud framuugiga aknad. Välisuksed on juugendliku kujundusega, ülaosas valgmikuga puidust tahveluksed. Hoone katus on kaetud eterniitplaatidega.

Mälestise ajalugu

Emajõe 4 hoone paikneb ajaloolisel Jaani kiriku rendikrundil nr 208/208a. 1760-ndatel oli siin krunt numbriga 140, kus paiknes viiluga jõe poole elamu. Elamu taga oli veel kaks kõrvalhoonet. 1810 oli krunt nr 208 renditud voorimees Kursale. 1824 oli krunt juba jagatud kaheks. Krunt 208a kuulus W. Kursale, kr 208 mölder D. Mühlbachile. 1834 ostis kaupmees J. P. Schilting vendadelt Kursadelt kirikukrundi koos elamutega ja 1837. aastal D. Mühlbachi pärijatelt kr 208 rendiõiguse ning liitis taas mõlemad krundid. 1843.a. oli mõlemal krundil puust elamu, arvatavasti oli sel ajal Emajõe 4 ühekorruseline elamu juba ehitatud. 1845 oli krunt L. Schockoffi omanduses, 1847 ostis krundi kaupmehelesk A. Bokownew. 1849 koostas kreisi reviisor C. Anders mõlema krundi plaanid. Krunt 208a hõlmas suurema osa maatükist kr 207 ja 29b vahel, ulatudes Emajõest Oa tänavani. Krunt 208 moodustas väiksema maatüki kr 209b kõrval Emajõe ääres. 1851 olid mõlemad krundid leskproua Bokownewi valduses. 1855 ostis kinnistu tislerisell R. Peterson. Krundil asus suur kahekordne puust, kivikatusega elamu. Maja koos aiaga oli renditud kingsepp Lippingule. Veel oli krundil suur puidust, pappkatusega ärklikorrusega hoone ning väiksem laudkatusega vanem elamu. Krundil paiknes veel tall, ait ja puukuur. 1870 müüs R. Peterson krundi rendiõigused ja hooned A. Rassile. 1899 kuulus krundi rendiõigus S. Plaksile. 1910 asendas S. Plaks hoovil puukuuri J. Lock’i projekti järgi. 1911 ostsid krundi E. Kuusik ja E. Vestel. Krundil oli 3 puust elamut. Emajõe 4 elamus oli kaks kolmetoalist korterit. 19. saj. valminud ühekorruselisele elamule ehitati 1912 peale II korrus. Projekti koostas F. Kangro. Hoonele projekteeriti pappkatus ja kaks puust treppi. Selle remondi käigus sai hoone omapärase puitdekoori, korrustevahelise laudsõrestiku ja juugendliku kujundusega aknad ja verandad. Hoones olid 1935. ja 1936. aastal elektrivõrgust põhjustatud tulekahjud, suuremat kahju ei tekkinud.