Mälestise nimi Elamu Tartus Tähtvere 4, 1883.a.
Mälestise vana number Aj. 133

Tähtvere 4 on Tartu linna historitsistliku kivihoone iseloomulik näide.

Kirjeldus

Hoone on põhiplaanilt ebakorrapärase ristküliku kujuline. Hoone kuulub 19. sajandi IV veerandi historitsistlike ehitiste hulka. Fassaad on kujundatud klassitsistlikus stiilis: külgosadel eenduvad kergelt rikkalikuma dekooriga risaliidid, hoone keskosa on lihtsama seinapinnaga. Fassaadidekooris on kasutatud mitmest ajaloolisest stiilist (renessanss, klassitsism) pärinevaid detaile. Maja iseloomustavad veel säilinud neljakorruseline viilkatusega maht, plaanilahendus ning historitsistlikud sisekujundusdetailid.

Asukoha kirjeldus

Mälestis paikneb Tartu vanalinna piiril, linnamüüriga ja vallikraaviga ümbritsetud ala taga, Jakobi värava läheduses.

Ajalugu

Pärast 1775. aasta Tartu suurpõlengut hakkas krundistik ja hoonestus tekkima ka tänase Tähtvere tänava piirkonda. Tähtvere 4 ehitati 1887. aastal, mil kinnistu kuulus kaupmees Ludwig Umbliale. Ehitusmeister Otto Schröder projekteeris maja alumisele korrusele äriruumid, kolmele ülemisele korrusele elukorterid. 1912. aastal valmistas insener V. Pihlak hoone fassaadi muutmise projekti. Pärast II maailmasõda hoone tasstati ja seiseruumid ehitati ümber.

Allikad

Eimre, M. ja Suuder, O. Muinsuskaitse eritingimused restaureerimiseks ja ümberehitamiseks. ARC Projekt OÜ. Tartu, 2004. Muinsuskaitseameti arhiivi toimik A-10512.