Mälestise nimi Elamu Tartus Narva mnt.23, 1785-1790.a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Elamu on barokilt klassitsismile üleminekuperioodi iseloomulik aadlielamu näide. Säilinud algne maht-vorm, eksterjööri ja interjööri detailid.

Mälestise kirjeldus

Ristkülikukujulise põhiplaaniga kahekordne hoone, mille S-küljele ehitati viimase restaureerimise käigus tiibhoone. Simsiga eraldatud korruseid liigendavad 6 pilastripaari. Peafassaadil eendub väikesemõõduline kaksikpilastritega markeeritud risaliit, millel paikneb hilisem segmentkaarne frontoon. Alumisel korrusel on rustika. Nii alumisel kui ülemisel korrusel on akendel lukukiviga raamistus, Beletaazhi akende all on ripprätikutest motiivistik, katuse all kulgeb hammaslõikeline karniis. Siseruumid paiknesid anfilaadsüsteemis. Rikkalikult kaunistatud siseruumidest on säilinud II korruse saal, mille seintel on säilinud kunstmarmorist putostseenidega medaljonid, trofeekimbud, ripprätikud, akantusemotiivid. Supraportidel on portreemedaljonid, lae kujundusse kuuluvad vanikud ja embleemid. Tööd loetakse Praha meistri C.V. Kalupka teostatuks. Säilinud on valged kahhelahjud.

Mälestise ajalugu

Hoone ehitati 1789. aastal (arh J.H.B. Walter) Ropka mõisa omanikule W. L. v. Pistohlkorsile. Kutsutakse Katariina majaks, sest arvatakse, et keisrinna Katariina II peatus selles majas. Restaureeriti 1998 linnamuuseumina.