Mälestise nimi Tartu Ülikooli Veterinaarkliiniku hoone

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Õppekompleks, Kliinikuhoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19. sajandi keskel ehitatud hoone on klassitsismilt neorenessansile üleminekuaegse hoone iseloomulik näide. Eesti veterinaaria ja hariduse ajaloo seisukohalt haruldane näide.

Kirjeldus

Theatrum Zootomicum on ehitatud maakivivundamendil, müürid tellisest. Kahekorruselise klassitsismi ja neorenessansi sugemetega hoone fassaade ilmestavad soklikorruse rusreeritud krohv, korrustevahelised profileeritud simsid, aknaavade profileeritud ehisraamistused, akende kohal paiknevad karniisid, katusealune karniis, välisukse ehisraamistus. Kivist põhimaht on galerii abil ühendatud kahekorruselise puidust hoonega.

Ajalugu

Hoone aadressiga Narva mnt 78 oli Tartu veterinaariakooli (alates 1873 veterinaarinstituut, alates 1919 TÜ loomaarstiteaduskond ja alates 1951 EPA koosseisus) koduloomade normaalanatoomia õppehoone ehk „Theatrum Zootomicum“. Tartu veterinaariakool loodi 1848. aastal ja oli esimene veterinaaria alasele haridusele spetsialiseerunud kool Venemaal. Algul töötas kool Ülikooli tn 16 ruumides. 1856. aastal osteti krunt Vene tänavale Meltsiveski tiigi kaldale. Peahooneks kohandati Vene tänava äärne 3-korruseline kivimaja (ehitatud 1939). Suurima hoonena valmis veterinaariakooli hoonete kompleksis 1860. aastal „Theatrum Zootomicum“, mis oli galeriiga ühendatud juba 1857. aastal valminud puidust prepareerimishoonega. 1914. aastal prepareerimistiiba laiendati, olemasoleva saali kõrvale ehitati teine saal, ettevalmistusruum ja assistendiruum ning kivist trepikoda. Hooned olid kasutusel 1992. aastani.

Lisa 1 mälestise asukoha skeem. Hoone paikneb Narva mnt kinnismälestiste ühises kaitsevööndis.