Mälestise nimi end TÜ Veterinaarkliiniku kõrvalhoone Vene 36, 19. saj

Inspektor: Tartu Linnavalitsus, Egle Tamm

Märksõna(8)

Ehitised, Kompleksid, Õppekompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19. sajandi keskel ehitatud väheste akende ja puitpitsiga puidust hoone on ainulaadne kliinikuhoone näide.

Mälestise kirjeldus

Nakkushaiguste kliiniku maja on liilkatusega ühekorruseline hoone, mille hooviküljel on kaks eeskoda. Iseloomulikuks tunnuseks on akende vähesus ja nende madal vertikaalne vorm. Katuseräästast kaunistab täies ulatuses puitpits.

Mälestise ajalugu

Puithoone aadressiga Narva mnt 80 oli Tartu veterinaariakooli (alates 1873 veterinaarinstituut, alates 1919 TÜ loomaarstiteaduskond ja alates 1951 EPA koosseisus) nakkushaigete loomade kliinik. Tartu veterinaariakool loodi 1848. aastal ja oli esimene veterinaaria alasele haridusele spetsialiseerunud kool Venemaal. Algul töötas kool Ülikooli tn 16 ruumides. 1856. aastal osteti krunt Vene tänavale Meltsiveski tiigi kaldale. Peahooneks kohandati Vene tänava äärne 3-korruseline kivimaja (ehitatud 1939). Väike puidust nakkushaigete loomade kliinik ehitati K. Rathausi projekti alusel 1859. aastal.

Lisa 1 mälestise asukoha skeem. Hoone paikneb Narva mnt kinnismälestiste ühises kaitsevööndis.