Mälestise nimi Koolihoone Tartus, Puiestee 78, 1880. a

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tartu historitsismi iseloomulik näide. Mälestise tunnuseks on autentsena säilinud algupärane välisilme, tellisfassaad ja katusekuju, restaureeritud avatäited, säilinud algupärane ruumistruktuur ja selle osad ning säilinud algupärased ja restaureeritud ehitiseosad, originaaldetailid ja viimistluskihid.

Mälestise kirjeldus

Klassitsistlik peafassaad koosneb keskrisaliidist ja kahest sümmeetriliselt paiknevast külgrisaliidist. Asjaolu, et maja alumise korruse fassaadielemendid on klaasitsistlkud ja teise korruse elemendid neogootilikud, võib viidata erinevatele ehitusetappidele. Hoovipoolses küljes on nn. hoovitrepikoda.
Hoone on punasest tellisest fassaadikatte, krohvitud sokli ja plekk-katusega.

Praegusel krundil paiknevad vanematest hoonetest veel Puiestee 80 ja 80a, ehitis Puiestee 78a pärineb 1960-aastatest.

Mälestise ajalugu

Puiestee 78 hoone ehitati linna krundile linna algkooli hoonena. Ehitise olemasolust pärinevad esimesed teated 1878.a. ning 1884.a. hoonete hindamisel märgitakse, et see oli uusehitis.