Mälestise nimi Haiglahoone Tartu, Staadioni 48, 1878. a

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Hoone on iseloomulik näide 19. sajandi II poole historitsistlikust arhitektuurist, spetsiaalselt haiglahooneks ehitatud puithoonena väheesinev näide.

Mälestise kirjeldus

Hoone on kahe tiiva ja keskosaga kahekorruseline historitsistlikus stiilis ehitis. Eenduvad risaliidid asuvad hoone keskel ja külgosadel. Fassaad on kaetud rõht- ja püstvoodriga, mida ilmestavad kolmnurkviilud, kassetid akende all, profileeritud talaotsad, simsid ja karniis. Portaal on valgmikuga kahetiivaline uks, mille tiibades on liidetud klaasipinnad ja vana tahveldise elemendid.

Mälestise ajalugu

Tartu Psühhiaatriahaigla avati praeguse Staadioni tänava lõpus 1878.aastal. Selle rajajaks ja esimeseks juhatajaks oli Tartu Ülikooli arstiteaduskonna kasvandik ja hilisem professor Eduard-Georg von Wahl.