Mälestise nimi Tartu Raadi kalmistu Rauch-Seydlitzi kabel, 1895. a

Neogooti stiilis ehitatud kabelihoone on iseloomulik näide 19. saj. lõpu kalmistuarhitektuurist.

Kirjeldus

Neogooti stiilis kabeli seinad on ehitatud keraamilistest tellistest. Hoone viilud on kujundatud kõrgete profileeritud parapettidega, esifassaadi viilu tipus on neogooti stiilis torn. Hoone katus on kaetud tsinklekiga. Esifassaadi nurkades on tugipiilarid. Hoone ukse- ja aknaavad on laotud kaarsillusega. Tagaküljel on ümaraken. Sissepääsu ees on metalluks, mille tiibade alaosa keskmes on rosetid. Ukse valgmik ja aknavõred on kaunistaud sepistatud voluudimotiividega.

Ajalugu

Jaani kogudus asutati linna kodanikkonna jaoks 1275.a. 23. veebruaril 1773.a. keelati vene keisrinna Katariina II ukaasiga kirikutesse ning linnades ja külades asuvatesse surnuaedadesse matmine. 1. mail 1773 kogunes linna magistraat eesotsas linnapea Gadebuschiga linna taha Raadi mõisa lähedal asuvale Jaamamõisa põllule ja valis välja Narva mnt äärse paiga maarahva kalmistu vastas. Sinna rajati Jaani kiriku saksa ja eesti koguduse kalmistud ning vene kiriku kalmistu. Vana- Jaani kalmistu kuulus saksa kogudusele.
Vana-Jaani kalmistul paiknev Rauch-Seidlitzi kabel ehitati 1895. aastal.