Mälestise nimi Raadi mõisa väravahoone, 19. saj

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Väravahoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Väravahoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1940-1991.

Mälestise tunnus

19. sajandi I poolel ehitatud ja 1980. aastate lõpus ja1990. aastate algul rekonstrueeritud Raadi mõisa väravahoone on klassitsistliku väravahoone väheesinev näide.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on klassitsistliku arhitektuuriga väravahoonega, millel esinevad stiilile tüüpilised detailid nagu kolmnurkfrontoonid, dooria sambad, sümmeetriataotlus. Kuigi üldjoontes järgib hoone algset arhitektuurset lahendust, esindavad üksikosad 1980. aastatele iseloomulikke lahendusi (nt kasutatud materjalid, akende ja uste profiilid-sõlmed jt detailid). Restaureeriti ka mõisa väravad ja müür.

Mälestise ajalugu

Raadi mõisa väravahoone ehitati 19. sajandi I poolel. Arvatavasti sai hoone koos mõisa peahoonega kannatada Teises maailmasõjas ja väravahoone varemed lammutati. 1980. aastate keskpaigas, kui hoonet taastama hakati, asus samal kohal nõukogudeaegne nn väravaputka. Väravahoone taastati fotode põhjal. Hoone ehitati kaevamisel välja tulnud vundamendile. Projekti koostas KRPI 1986. aastal, ehitasid Poola ehitajad 1980. aastate lõpus või 1990. aastate algul.