Mälestise nimi Elamu Tartus Kalevi 13, 1913.a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Elamu Tartus Kalevi 13 on heimatstiilis villa iseloomulik ja hästisäilinud näide.

Mälestise kirjeldus

Villa Kalevi 13 on heimatstiili üks esimesi näiteid Tartus, mis oli eeskujuks mitmetele Tartus Tammelinnas 1920. aastatel projekteeritud majadele. Hoone puhul on kasutatud kõiki heimatstiilile omaseid võtteid: erinevate seina- ja katusepindade mängu, efektseid sissepääsukujundusi rõdu, sammaste ja paraadtrepiga ning väikeste ruutudega ja varieeruvate suurustega aknaid. Kahekorruseline ehitis toetub kõrgele soklile, keskosa ilmestab kõrge trepp selle kohal asetseva sammastele toetuva rõduga. Külgosad eenduvad veidi ja neil on mansardkatus. Esimese korruse avarast vestibüülist viis trepp teise korruse magamistubadesse, alumisel korrusel olid eluruumid.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis asub Tartus, Kalevi ja Lille tänavate vahelisel alal, krundi sügavuses. Hoone esikülg on pööratud Kalevi tänava poole ning tagumine külg Tartu Loodusmaja pargi poole.

Mälestise ajalugu

Elamu Kalevi 13 laskis ehitada tollal Tartu üks tuntumaid arste Konrad August Pfaff. Hoone ehitati insener V. Kessleri 1913. aastal tehtud projekti järgi. Nõukogude ajal paiknes hoones Laste Luu- ja Liigesetuberkuloosi Sanatoorium, ka hiljem jäi maja kasutusse raviasutusena.

Allikad

Pulk-Piatkowska, R. (2004). Tartu, Kalevi 13 (reg nr 7091) arhitektuuriajalooline inventeerimine ja muinsuskaitse eritingimused restaureerimiseks. Tartu. Muinsuskaitseameti arhiiv A-10492
Prints, O. (1968). Tartu Linna Laste Luu- ja Liigesetuberkuloosi Sanatoorium. Kalevi 13. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiiv P-932
Raam, Villem (toimetaja) (1999). Eesti arhitektuur. Tartumaa, Jõgevamaa, Valgamaa, Võrumaa, Põlvamaa. Tallinn: Valgus