Mälestise nimi Puitelamu Tartus Kalevi 27, 19.saj. I p.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Hoone on iseloomulik näide 19. sajandi I poole baroksete ja klassitsistlike tunnustega elamust, moodustades koos teiste Kalevi täna alguses säilinud puithoonetega tervikliku hoonestuse ja ajaloolise linnamiljöö.

Mälestise kirjeldus

Tegemist oli laudisega kaetud palkmajaga, mis esindab barokset ehitusstiili, millele viitab jässakas maht ja kõrge mansardkatus. Lisandunud on klassitsistlikke detaile, millest on tänaseni säilinud kahetiivaline välisuks ja hammaslõikeline karniis. Praegu on hoone krohvitud nii sokliosas kui ka seinapindadel.

Mälestise ajalugu

Hoone Kalevi 27 on ehitatud 19. sajandi I poolel, võimalik et 19. sajandi I poole algul. Hoone fassaadi muudeti 1937. aastal Artur Kirsipu koostatud projekti põhjal. Selle ümberehituse käigus said maja esi- ja külgfassaadid krohvkatte; esifassaadil varem kahe eraldi vintskapina paiknenud katuse väljaehitused ehitati kokku; katuse varasem kivikate asendati valtsplekiga., laudisega kaetud palkmajana. 1940. aastal valmis arhitekt Arnold Matteuse projekt, millega jagati esimese korruse suur korter kaheks; lisaks ehitati selle projektiga majja vannitoad ja lisati sissepääs hoone põhjaküljele. Nimetatud projektid on säilinud Tartu LV linnaplaneerimise ja maakorralduse osakonna arhiivis.
Veel 1937. aastal olid hoonel klassitsismile iseloomulikud kuue ruuduga aknad. Arvatavasti nõukogude perioodil vahetati majal aknad valgmikuga kahetiivaliste akende vastu, samuti paigaldati otsaviiludele, hooviküljele ja tiibehitisele kitsas laudis. Hilised on ka lõunapoolse otsakülje kaks uut ava, millesse paigaldatud aknad küll järgivad 19. sajandi raamijaotust, kuid on konstruktsioonilt ja materjalilt sobimatud. Sama kehtib ka mitme hoovipoolse akna kohta.